Tussenjaar

Voor jongvolwassenen (17-35 jaar) die hun relatie met God willen verdiepen,
en hun creatieve talent willen ontwikkelen.

I AM Jouw plek?

Dit tussenjaar is de juiste plek voor jou als je creativiteit én geloof wilt combineren.

Wij bieden studenten een veilige omgeving, met duidelijke kaders waarbinnen we voldoende bewegingsruimte bieden om jezelf te ontwikkelen. 

In dit tussenjaar ga je twee weekenden per maand naar school voor een intensief onderwijsprogramma, met Bijbelonderwijs en technieklessen in het discipline Beeldende Kunst.

Bij I AM leer je als student niet alleen creatieve vaardigheden en performen, maar ook om te dienen met jouw kunstvorm tijdens een creatieve dienst of een evenement. 

Onderwijs

We starten elke lesdag met Bijbelonderwijs. We behandelen onder andere thema’s die specifiek over God en Kunst gaan. Dit onderwijs verwerken we in korte creatieve opdrachten, waarbij je het thema toepast op je eigen leven.

Daarnaast krijg je les in de verschillende vormen en technieken van beeldende kunst. Naast de basistechnieken en verdieping op het gebied van schilderen en tekenen zul je ook aan de slag gaan met 3D werken, installaties en fotografie.
We maken af en toe een uitstapje naar fusion lessen waarbij je een eigen vlag of  puppet maakt en daarmee leert performen.

In de praktijk

Tijdens de lesdagen krijg je praktische of theoretische opdrachten mee, die je thuis verder uitwerkt. 

Elk semester werk je ook aan een aantal eindopdrachten naar keuze. Hiermee leer je om een portofolio op te bouwen.

Het eerste semester wordt afgesloten met een presentatie aan de klas en feedback door een vakdocent.

Aan het einde van het half jaar is er een kleinschalige expo voor mensen uit jouw eigen netwerk.  

Tijdens het tussenjaar wordt je betrokken bij evenementen van I AM, om hier te leren dienen met jouw talenten. 

De lesdagen

Twee keer per maand op vrijdag en zaterdag in Nieuwegein. 

Tijdens de lesdagen ontvang je onderwijs zowel vanuit Gods woord als in het creatieve vak  Onze docenten delen hun vakkennis en bieden persoonlijke begeleiding binnen hun vakgebied.

Op de vrijdag is de lesdag van 11 uur tot 19 uur. We ronden die lesdag af met een maaltijd zodat studenten en docenten elkaar leren kennen. Na de maaltijd presenteren studenten het werk dat zij die lesdag hebben gemaakt.  

Zaterdag is de lesdag van 10 tot 16 uur en verdiepen we het onderwijs en krijg je een huiswerkopdracht mee. 

Tijdens het halfjaar traject is er de mogelijkheid om met onze studiebegeleidster Jennifer Bakermans een gesprek in te plannen om je te helpen bij het maken van een studiekeuze na jouw tussenjaar. 

We hebben besloten dat we in september 2024 nog niet kunnen starten met dit half jaartraject. Deelnemers zijn op de hoogte gebracht.  

Docenten & Team

Veel gestelde vragen

De studenten krijgen les op de vrijdag en de zaterdag, omdat exposities veelal in een weekend plaatsvinden willen we studenten ook laten ervaren hoe het is om op die dagen juist actief met het vak bezig te zijn, en zo kunnen ze ook naar hun eigen gemeente gaan op zondag.

Voor het lesgeld van €2498,- krijgt de student 13 weekenden les van een vakdocent, bijbelonderwijs, coaching en studiebegeleiding.

We bieden een uniek en divers curriculum en geven hen de kans om een kijkje te nemen achter de schermen van een groot jaarlijkse Arts Expo. Daarnaast betalen we huur en verwarmingskosten voor het gebruik van de locatie.  

De school is niet opgezet vanuit een kerk en is een zelfstandige organisatie met een overkoepelende stichting. Op onze school zijn studenten vanuit alle denominaties welkom.
De school heeft een samenwerkingsverband met De Bazuin familiekerk, waar de school tevens is gevestigd.

Nee. Er zullen zeker studenten zijn die na dit tussenjaar een kunstacademie willen volgen, maar er zullen ook studenten zijn die dit tussenjaar puur willen volgen voor hun eigen geloofs- en talentontwikkeling.
Er zijn verschillende onderzoeken die een tussenjaar onder de loep nemen. De onderzoeken laten ook zien dat een tussenjaar nemen bijdraagt aan de persoonlijk ontwikkeling. Jongeren hebben na een tussenjaar meer:

  • Zelfstandigheid
  • Doorzettingsvermogen
  • Zelfvertrouwen
  • Zelfinzicht

Het blijkt dat jongeren op het gebied van studiekeuze:

  • Zekerder zijn over hun studiekeuze
  • Gemotiveerder zijn tijdens de studie
  • Betere resultaten behalen 
  • Minder vaak stoppen met hun studie.

Studenten die een vraag hebben, tegen een probleem aanlopen of vastlopen in hun proces kunnen terecht bij hun coach of onze studentenbegeleider. Daarnaast heeft I AM ook een vertrouwenspersoon.

We hebben geen toelatingseisen. 

Je mag een tussenjaar nemen wanneer je aan je kwalificatieplicht voldoet en minimaal 16 jaar bent. De overheid verwacht dus dat je minimaal een havo, vwo of MBO-diploma (niveau 2 of hoger) op zak hebt. Heb je dit niet op zak? Dan ben je minimaal tot je 18e verplicht om naar school te gaan.

Tijdens het tussenjaar kunnen er een aantal boeken aanbevolen worden om te lezen ter verdieping voor degene die daar behoefte aan hebben.
Voor de schilderlessen vragen we studenten om zelf te zorgen voor eigen kwasten/ penselen en palletmessen. Indien noodzakelijk voor de les vragen we studenten om zelf een groot schilderdoek aan te schaffen.  

Binnen het traject van een halfjaar is er de mogelijkheid om met onze studiebegeleidster een gesprek in te plannen over de uitstroom mogelijkheden en daarover advies te krijgen.

Toen wij de droom ontvingen om een creatieve school te starten was het een school waarin deze 3 disciplines werden gegeven: beeldende kunst, theater en dans.

We zijn al een aantal jaar bezig en hebben tot nu toe alleen parttime kunnen draaien. Hier zagen wij dat de beeldende kunst lessen goed bezocht werden. Daarom hebben we besloten om met enkel het beeldende vak ons tussenjaar te beginnen. Op deze manier is de kans veel groter dat we kunnen starten.

Het is nog steeds onze visie om uiteindelijk een volledig tussenjaar met meerdere disciplines te kunnen aanbieden.